Bezlepkové palačinky na víkend

palacinka1

Miluju víkendy. Ale nejhorší na nich je, že vždycky tak rychle utečou. Miluju ta rána, kdy mě nebudí nepříjemný zvuk budíku, ale vzbudím se sama, jen světlem, které proniká skrz žaluzie. Někdy se rozhodnu ještě na chvíli zavřít oči nebo sáhnu po knize. Vždycky už se mi ale v hlavě rodí plán na snídani. Z dětství si pamatuji opulentní snídaně, které chystala moje babička na naší chatě. Máslo, džem, paštika, kompot, šunka, sýr, salámy, kakao, čaj, bílá káva, spousta nakrájené zeleniny a jednou za čas, perfektní míchaná vajíčka mého dědy. A všechno vonělo lesem a prázdninami… no a proto mám ráda o víkendu pořádnou snídani. Přes týden se člověk odbývá, něco popadne a letí do víru velkoměsta. Ale o víkendu ne…

Takovou perfektní snídaní připravenou s láskou jsou pro mě palačinky. Říká se jim různě: palačinky, amolety, crepes…  U nás se vždy jedly jako oběd, ale nikdy jsem sladkým jídlům na oběd nefandila, takže u mne jsou zařazené v kategorii jídel na dobré ráno.

Recept je prostý, palačinky tak dělala moje babička, maminka a naštěstí fungují i v bezlepkové variantě, takže je tak dělám i já:

1/2 litru mléka
250 g bezlepkové mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 vanilkového cukru
3 vejce
1 lžíce cukru moučka
špetka soli
máslo na potření pánve + na potření palačinek, moučkový cukr na posypání, marmeláda

S bezlepkovou moukou si můžete vyhrát.Od Schäru používám Bread mix i Mix it! Universal. Pokud použijete samokypřící mouku Doves Farm, nemusíte už přidávat prášek do pečiva. Pro trochu zdravější variantu někdy nahrazuji polovinu bílé mouky moukou pohankovou. Nebojte se experimentovat, tyhle palačinky zatím vždycky vyšly.

Marmelády mám nejraději ty doma dělané, kde není žádná chemie. Pokud marmeládu musíte koupit, určitě doporučuji Marmelády s příběhem. Levnější variantou jsou pak marmelády například od firmy Hamé, kde je přímo uvedeno, že neobsahují lepek.

Všechny ingredience smíchejte v tekuté těsto. Pánev hodně rozpalte, já ji vždy potřu mašlovačkou trochou másla, ale opravdu jen malinko. Pak dám doprostřed pánve naběračku těsta a krouživým pohybem rozliju těsto po celé pánvi tak, aby bylo co nejtenčí. Tahle práce se vám vyplatí v podobě krásně křupavých okrajů. A když začnou okraje zlátnout a těsto zasychat i z mokré strany, je čas palačinku obrátit. A tak pořád dokola, než zpracujete všechno těsto. Pak už jen namazat marmeládou, zatočit, potřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Někdy se ale stane, že není co mazat – palačinky jsou totiž tak dobré, že vám je strávníci budou brát pod rukama.

Takže, je sice teprve úterý večer, ale já se už těším na víkendovou snídani…