Bezlepkový chléb slunečnicový

 

chleba 2

Na CeliakiFestu bylo asi nejvíc dotazů na doma pečený chléb. A tak jsem celý víkend pro vás pekla a fotila…

Chleba jsem vždycky považovala za vyšší dívčí a ohromnou složitost. Odmítala jsem řešit psyllia a xantanové gumy, protože jsem věděla, že to zkusím jednou a zůstanou mi ležet doma. Až s příchodem bezlepkového festivalu mi začalo vrtat hlavou, že by to chtělo přeci jen chleba domácí. Recept mám nakonec od své sestry, která má na bezlepkové recepty prostě šťastnou ruku. Po několika neúspěšných pokusech s pekárnou i bez jsem se na ni obrátila s prosbou o radu. Poprvé se mi vůbec nechtělo věřit, že je to tak jednoduché, pořád jsem jí psala, jestli to či ono dělám správně a jestli v receptu něco nechybí. Ale je to tak – pouze mouka, voda, droždí, kmín, sůl a čas… hlavně čas.

Chleba se zadělává 8-12 hodin v předstihu, takže je ideální na něj zadělat buď večer než jdete spát, nebo ráno než jdete do práce.

chleba 1

Ingredience:

1 hrnek mouky Slunečnicový chléb od Jizerských pekáren
2 hrnky mouky Schaer Bread Mix + na pomoučení válu (asi 2 lžíce)
1,5 lžičky sušeného droždí (odpovídá asi 1/2 pytlíčku)
1 lžička soli
2 lžičky drceného kmínu
1 hrst slunečnicových semínek
1,5 hrnku vody

Pomůcky:

1 hrnek o obsahu 250ml, gumová stěrka, vál, skleněná nádoba z varného skla s víkem, mísa, utěrka, šlehač s hnětacími háky (myslím, že lze zvládnout i ručně), prkénko

Postup:

Zamíchejte všechny suché ingredience dohromady a pomalu přimíchávejte vodu. Já mám doma šlehač se spirálovitými hnětacími háky, takže s nimi jsem těsto prodělávala. Výsledné těsto je takové lepivé, mazlavé. Toho se nebojte. Zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte ho na lince odpočívat 8-12 hodin.

Když uplyne doba kynutí, vyklopte těsto na pomoučený vál a pomocí stěrky ho roztahejte na placku cca 3 cm vysokou. Nechte tak odpočívat 15 minut.

Pak placku začněte překládat na třetiny, shora i zdola, zprava i zleva, až vznikne bochánek. Takto přeložený ho přímo na válu přikryjte utěrkou a nechte ještě 1 hodinu odpočívat.

Poslední půl hodinu, co bochánek odpočívá, předehřejte troubu na 230°C a dejte do ní rozpálit skleněnou nádobu i s víkem. Nádobu nevymazávejte, prostě tak jak je.

Po hodině odpočinku přemístěte bochánek těsta do horkého skleněného pekáčku, nařízněte (chleba stejně praskne, aby z něj mohla uniknout pára, takže naříznutím ono prasknutí jen esteticky usměrníte), přiklopte a rychle vraťte do předehřáté trouby.

Pečete 35 minut přiklopený a 15 minut odklopený.

A když hotový chléb vyndáte z trouby, je to prostě nádhera. Je vážně těžké ho nesníst hned a teplý. U mě zavládlo neskutečné nadšení, že mám vlastní chleba s kůrkou! Vždycky jsem milovala patky a teď si je konečně užiju. Chleba přendejte vychladnout na prkénko a udržujte ho zakrytý utěrkou. Druhý den je chléb také dobrý, ale už to není ono, stejně jako každé bezlepkové pečivo jde s dny jeho kvalita strmě dolů. Proto doporučuji hned po vychladnutí zamrazit, pokud víte, že ho nesníte ten den (což u čtyřčlenné rodiny myslím není problém).

Já si ho užívám nejraději s bylinkovým máslem:

Povolené máslo smíchejte se solí a nasekanými čerstvými bylinkami (vždycky vezmu všechny, které mi právě rostou: šalvěj, tymián, rozmarýn, bazalku). A s čerstvým chlebem… hmmmm už nemám slov. Vyzkoušejte 🙂

chleba 3