Black&White Christmas

black-and-white

Čas plyne a plyne, zima se přihnala a já už zase pěkně dlouho nic nenapsala. Ale blogy se mají plnit o Vánocích a tak jsou tu moje černo bílé, ne úplně tradiční, Vánoce. Přála bych si trávit advent jako naši předci, v klidu, míru, péct cukroví podle kuchařky mojí babičky, dekorovat dům a těšit se na Vánoce. Dnešní doba tomu ale nepřeje a já na poslední chvíli honím adventní věnec a jsem ráda, že stihnu 2 druhy svátečních cukrátek. Pokud jste na tom stejně jako já, určitě oceníte 2 bezlepkové recepty.

Mandlovo máslové sušenky

250g mouky bez lepku (Dr. Schär) + na podsypání
70g mletých mandlí
150g povoleného másla
120g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
1 vejce

Máslo a oba druhy cukru utřeme do pěny, přidáme vajíčko a stále šleháme. Postupně zapracujeme mouku a mandle. Po řádném prodělání těsta ho zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet minimálně 1 hodinu, ale lepší je do druhého dne.
Poté těsto vyválíme (pozor, těsto se lepí je třeba hodně podsypat moukou!) a vykrajujeme tvary, které klademe na plech. Troubu (horkovzdušnou) předehřejeme na 200°C a pečeme sušenky 8 minut do zlatova.

Původní recept na Máslové pečivo pochází z knihy Vaříme zdravě bez lepku od autorů Trudel Marquardt a Britta-Marei Lanzenberger, nakladatelství Vašut. Tuto knihu vřele doporučuji.

Já pak na sušenky pokladla tence vyválený fondán. Mramorování vzniklo tak, že jsem polovinu bílého fondánu (Bright White 250g od firmy Fun Cakes, neobsahuje lepek, možno sehnat na www.svetcukraru.cz) obarvila na černo (bezlepkové gelové barvy 4Cake, možno sehnat na www.dortovepomucky.cz) a pak bílou a černou část postupně do sebe válečkem rozvalovala, zamotávala a pak zase vyvalovala. Fondán jsem pak k sušence přilepila směsí moučkového cukru, citrónu a vody.
Je mi jasné, že takhle na poslední chvíli už fondán neseženete, pokud ho nemáte přímo doma, ale možností zdobení je mnoho. Tyhle sušenky jsou výborné, pokud je nazdobíte jako perníčky. Můžete je také polít citrónovo-cukrovou polevou, namáčet je v čokoládě nebo ještě před pečením do nich vtlačit mandli. Možností je spousta a zaručuji vám, že s nimi neuděláte chybu.

black-and-white-susenky

mramorova-susenka

Kokosky

3 bílky
120g moučkového cukru
120g kokosu
špetka soli

Bílky se špetkou soli vyšleháme ve vodní lázni, postupně zašleháme cukr a kokos. Na plech klademe lžičkou malé bobíky. Tato dávka by měla vystačit na 1 plech. Na 120 °C sušíme v troubě 1 hodinu (nebo než začnou hnědnout špičky) a pak necháme troubu zavřenou vystydnout s kokoskami vevnitř. Ideální konzistence je, pokud jsou kokosky zvenku vysušené a ‚zvoní‘ a vevnitř jsou vláčné. Ale i když se vám nepovedou úplně dokonale, vždycky budou chutnat.

kokosky

kokosky-2

Doufám, že stihnete ještě moje oblíbené cukroví vyzkoušet. A teď už mi nezbývá než Vám popřát veselé Vánoce!!!!