Citronová bábovka s pohankovou moukou

Bábovka koláž

Bábovka je klasika z dětství. Jako malí špunti jsme ji ládovali ostošest a najednou se vytratila. Ale proč nechat spát tak skvělý rodinný recept! Pojďme ji přivést zpět v bezlepkové formě.

Bábovka krásně voní po vanilce a citrónu a pohanková mouka v ní je prostě super. Jen si dejte pozor na to, abyste do receptu přidávali světlou pohankovou mouku. Když přidáte tmavou celozrnnou, mramorování s kakaem nebude vidět, mouka je totiž tmavá sama o sobě.

45 dkg bezlepkové mouky (1/3 pohankové, 2/3 např. Mix C od Schär, Jizerka, Mantlerka)
45 dkg cukru krystal
6 vajec (oddělíme bílky od žloutků, z bílků ušleháme sníh)
1 vanilkový cukr
1 bezlepkový prášek do pečiva
jemně mleté vlašské ořechy
200 ml oleje
200 ml vody
kůru z 1/2 citronu
2 lžíce kakaa
moučkový cukr na posypání

Utřeme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme vodu a olej. Zašleháme mouku s oříšky a práškem do pečiva. Poté opatrně vmícháme sníh. Nastrouháme kůru z citronu. Část hotového těsta odlijeme stranou do misky a obarvíme kakaem. Světlé těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (lze vysypat moukou smíchanou s jemně mletými oříšky), tmavé těsto nalijeme na těsto světlé. Párkrát opatrně ‚zalovíme‘ měchačkou, aby se vytvořilo mramorování. A dáme péct. Na 180 C cca na 40 minut. Samozřejmě záleží na typu vaší trouby, takže doba pečení se může lišit. To, že je upečeno, poznáme s jistotou tak, že se bábovka odlepuje od formy a při propíchnutí špejlí se na ni nechytá.

Tento recept je pro velkou bábovkovou formu. Dnes se však už vyrábí i formy menší. Do těch doporučuji dělat poloviční množství těsta.

Bábovka