Domácí bezlepkový burger

Burger&me

Je tu nový rok a s ním spousta nových nadějí a předsevzetí. Budu víc pít vodu, víc se starat o pleť, budu mít ve věcech pořádek, budu chodit včas, zhubnu 4 kila, budu častěji psát na blog… A to je jen zlomek. Jak dlouho mi to asi vydrží? Zatím jsou 2 týdny pryč a jsem celkem odhodlaná. A píšu. Ať jsou vaše předsevzetí podobná nebo ne, určitě se shodneme na tom, že nový rok se musí začít něčím dobrým. A tím myslím něčím opravdu dobrým. Hamburgrem.

 

250 g mletého hovězího masa (lze i napůl s vepřovým)

1 vejce

2 lžíce bezlepkové mouky

1 červená cibule

listový salát

rajče

slanina nebo špek (Krásno, Le&Co.)

hořčice (pikantní, chilli, medová), majonéza

sůl, pepř

bezlepková houska na burger

 

Slaninu doporučuji si koupit vcelku a ukrojit si vlastní, pořádný plátek. Housek na hamburgery je v bezlepkovém sortimentu už celkem dost. Ta moje je Bezlepková vícezrnná houska od firmy Zdravý Styl, Ladislav Michalík (www.bezlepkovepecivo.cz) Ale housku na burger bez lepku vyrábí dnes už i Schär, NutriFree a nebo si lze upéct i housku vlastní.

houska dokřupava opecena

Základem je dobré mleté maso. Já jezdím k panu Křečkovi na Vinohrady nebo na náměstí Jiřího z Poděbrad na farmářské trhy. I když to nemám zrovna za rohem, cesta tam se vyplatí. Když je maso kvalitní, nádherně pak přijímá chuť koření a bylinek, které do něj dáte. Pro naše účely stačí mleté maso jen osolit a opepřit. To stačí, necháme vyniknout samotnou chuť masa. Pak do něj dáme jedno vejce a promícháme. Pokud je maso příliš mokré, přidáme 2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění. Vytvarujeme hamburgerové placky.

připraveno? jdeme na to...

Červenou cibuli nakrájejte na kolečka a osmahněte společně s plátky slaniny a masem. Dobré je taky osmahnout rozříznutou housku na výpeku ze slaniny (řezem dolů). Když všechno tohle hodíte v létě na gril bude to stát za to.

slanina cibule maso

Housku potřete hořčicí a majonézou. Já osobně mám ráda pikantní hořčici Snico s feferony. S výběrem hořčice si vyhrajte. A majonézu mám nejradši Hellmanns. Tahle kombinace je parádní. A teď už je vrstvěte: salát, rajče, slanina, maso a cibule. A opět hořčice a majonéza pokud chcete.

Burger je prostě nej!

pan Burger

 

Za skvělé fotky děkuji Michalu Urešovi.