Domácí paštika z kuřecích a krůtích jater

Paštika z kuřecích a krůtích jater 1

V kanceláři už mi říkají Paštikářko a kolegyně mi vždycky poctivě vracejí nádobky od paštiky, abych jim je nezapomněla znovu naplnit.

Nejdříve jsem paštiku dělala jen na Vánoce. Inspirovala jsem se francouzským zvykem, kdy je na slavnostní tabuli jako předkrm foie gras a jeho různé úpravy. To u nás není tak snadno dostupné, ale i přes to jsem chtěla vehnat trochu toho francouzského šmrncu do našich českých Vánoc. A taky jsem měla spoustu lidí, které jsem chtěla podarovat něčím malým, ale účelným, něčím, co jim udělá radost. No a teď už mi paštikování pouze na Vánoce moc neprochází. Okolí vyžaduje tuhle dobrotu i během roku, takže ji dělám tak 4x ročně.

Játra volte určitě čerstvá. Dají se koupit i zamražená, ale kvalita není zrovna nejlepší, budete mít víc práce s okrajováním, a pokud si hotovou paštiku budete chtít zamrazit, druhé mražení jí určitě neprospěje. Krůtí játra jsou tmavší, takže dodají paštice barvu, kuřecí zase jemnost.

250g kuřecích jater

250g krůtích jater

300g másla (50g na smažení + 200g do paštiky + 50g na zalití)

2 střední červené cibule

1 velký stroužek česneku

Brandy nebo rum

Sůl, pepř

 

Játra propláchněte velmi studenou vodou a pak je v ní nechte ještě cca 20 minut odmočit. Znovu je propláchněte a pusťte se do čištění. Cokoliv se vám nebude líbit, tuk nebo krevní sraženiny, všechno odkrojte. Očištěná játra nakrájejte na kousky. Na pánev dejte rozehřát máslo a na něj pokrájenou cibuli. Hned jak cibulka zesklovatí, přidejte játra a duste je, dokud nejsou hotová. To zjistíte rozkrojením jater – musí být šťavnatá, ale ne krvavá. Pokud z nich ještě teče krev, potřebují několik minut navíc. Někdy v polovině dušení přidejte prolisovaný stroužek česneku. Ještě před vypnutím játra na cibuli zakápněte alkoholem dle vašeho výběru a nechte vyvařit. Nakonec vše osolte a opepřete. Celou tuto směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Máte zchlazeno? Výborně. Všechno dejte do mísy na mixování a přidejte 200g povoleného másla. Mixérem rozmixujte do hladka. Dovnitř paštiky lze také přidat mandle, brusinky nebo bylinky, je to jen na vašich chuťových buňkách. Po rozmixování do hladka naplňte do nádob, nejlépe s víčkem, a dejte vychladit alespoň na hodinu do lednice. Po hodině rozehřejte máslo, aby bylo tekuté a zalijte s ním paštiku a opět dejte ztuhnout do ledničky. Paštika se ‚zavíčkuje‘ a déle vydrží. Já ještě dávám přes vrstvu másla další vrstvu brusinkové zavařeniny nebo rybízového džemu. Je to vynikající!

Paštika vydrží v lednici přibližně týden, ale lze ji bez problémů zamrazit. Já si jí nejraději vychutnávám na opečeném bezlepkovém toustu se sklenkou bílého vína. Na fotce je to chleba od společnost Schär Maestro Vital a Maestro Classic.

Paštika z kuřecích a krůtích jater 2