Lehký dort s jahodami

dort jahodový

Jaro je tu už konečně naplno a s ním i spousta svátků a narozenin. A to chce na oslavu dort! Co si budeme povídat u nás s dietou je těžké samo o sobě vůbec nějaký dort sehnat, koupit nebo upéct. Dalším úkolem z kategorie velmi těžké je, aby chutnal i lepkářům.

Ještě nedávno bych se do pečení dortu pravděpodobně vůbec nepouštěla. Ale mám doma milovníka dortíků a odborníka nad odborníky, co se sladkého týká. A to je opravdová výzva.

Se zvyšující se teplotou venku nebyla chuť na těžké čokoládové dorty, a tak jsem vše pojala lehce a jednoduše. Piškotové těsto, tvaroh, jahody a mléčná čokoláda!

Najít chutné a hlavně jednoduché těsto na piškotový korpus mi zabralo nějakou dobu, ale pak jsem narazila na video, které kolovalo po internetu, trochu jsem upravila poměr mouky a vše se podařilo hned napoprvé!

Korpus:

4 vejce (oddělte bílky od žloutků, vejce by měla mít pokojovou teplotu)
špetka soli
160g cukru krystal, bílý nebo třtinový
4 lžíce slunečnicového oleje
140g mouky Doves Farm samokypřící
máslo a kokosová mouka na vysypání formy

Vyšlehejte bílky elektrickým šlehačem se špetkou soli a postupně do nich zašlehejte všechen cukr. Všechno je správně, když se na sněhu dělají tuhé špičky. Poté přidejte olej, opět po částech a všechny čtyři žloutky. Když se vše spojí, přidejte mouku Doves Farm. A je to! Výsledné těsto by se mělo „skládat“. Vše přemístěte do formy vymazané máslem a vysypané kokosovou mouku a pečte v troubě na 180 stupňů přibližně 45 minut. Po vychladnutí rozkrojte podélně napůl.

Náplň:

2 tučné měkké tvarohy Madeta
4 lžíce mléka
2 vaničky jahod
1 citron (nejlépe s chemicky neošetřenou kůrou)
4 lžíce třtinového cukru

Jako malá jsem moc ráda jedla sladký tvaroh, takže proč ho nedat i do dortu? Tvaroh vyklopte do misky a rozmíchejte s mlékem a cukrem. Poté do tvarohu nastrouhejte kůru z celého citronu. Náplň rozdělte napůl a každou polovinou natřete jednu polovinu rozřízlého korpusu. Neroztírejte tvaroh úplně až ke krajům, ale nechte cca centimetr okraj, až spojíte obě poloviny k sobě, tvaroh nevyteče. Jahody omyjte a rozdělte je na větší a menší. Větší dejte stranou, poslouží jako ozdoba. Ty menší odstopkujte, seřízněte jim vršek a postavte je do náplně na korpus. Pokud jsou jahody hodně vysoké, ještě je rozřízněte napůl. Jahodami pokryjte celý korpus co nejtěsněji k sobě a pak přiklopte druhou polovinou korpusu s tvarohem. Dejte odpočinout do ledničky.

Poleva:

50g másla
2 tabulky mléčné čokolády Merci
zbytek jahod z náplně
pečící papír
vodní lázeň

Ve vodní lázni rozpustíme máslo a všechny tabulky mléčné čokolády Merci (jedno balení obsahuje 4 menší tabulky). Tahle čokoláda je opravdu moc dobrá, skoro jsem ji snědla ještě dřív, než došlo na dort. Dobře promíchejte. V rozpuštěné směsi nejdříve namočte jahody, které jste si dali stranou. Jahody dejte na pečící papír ztuhnout do lednice. Pak vyndejte z ledničky dort a začněte roztírat čokoládu na něm, nejdřív na povrchu, pak ze stran. Máte mezi polovinami korpusu kvůli náplni díru? To je dobře! Snažte se do ní zatřít co nejvíc zbývající čokolády. Mezitím už zatuhly jahody, takže je vyjměte z ledničky a opatrně odloupněte z pečícího papíru. Dobře si rozmyslete rozložení jahod na dortu, protože jejich přemisťování není možné. Ztuhlá čokoláda na jahodách se přilepí do měkké čokolády na dortu a už nepustí. Tak a máme to!

Podle dlouhého popisu to celé vypadá jako velká složitost, ale věřte mi – opak je pravdou. Je to asi nejjednodušší a nejlepší dort, který jsem v životě udělala (no… ono jich moc nebylo). Každopádně je famózní, u nás doma zmizel do dvou dnů.

Tak co vy na to, zkusíte ho?

dort 2