New York – část první

new york

New York – There’s nothing you can’t do, jak zpívá Alicia Keys ve své písni Empire State Of Mind . A já se těšila a šetřila abych se do tohoto města nekonečných možností mohla podívat. Bezlepková dieta je tam totiž životním stylem celkem běžným a počítají s ní v každé druhé restauraci. No a najednou jsem zpátky, týden dovolené je pryč. Ale mám pro vás spoustu tipů a fotek, New Yorkem jsem se totiž doslova projedla.

Velkou louži je třeba přeletět, a tak začneme cestou letadlem a tím, jak se společnost Delta Airlines vypořádala s mojí bezlepkovou dietou. Let tam byl super, hned po nástupu ke mě přišla letuška a označila si, že mám dietu. Teplé jídlo se skládalo z kuřecího plátku, rýže, rajčatové omáčky a vařené mrkve. Po několika hodinách následovala svačinka, křehký plátek s máslem a marmeládou a nakonec kuřecí kari salát. Najedla jsem se dobře, jen křehké plátky mi po 9 hodinách letu už lezly ušima – dávali je totiž ke každému jídlu.

collage-flight

A tak mé kroky mířily hned po příletu a ubytování se v hotelu přímo na pořádnou americkou baštu. Ve stylovém Chelsea Marketu sídlí restaurace Friedman’s Lunch a tam jsem si dala pořádného burgra. Když mi jídlo přinesli, bylo jasně označené, že je bez lepku, a tak to má být. Maso bylo skvělé a strašně moc mi chutnala avokádová majonéza. Mňam! Nabyté kalorie lze pak spálit procházkou po High Line, která se tyčí přímo nad Chelsea Marketem. Bod číslo jedna splněn.

collage-friedmans-lunch

Ano, měla jsem totiž seznam jídel, které v Americe musím ochutnat v bezlepkovém podání. Prostě národní jídla U.S.A., ta, o kterých všude slyšíme a toužíme je zkusit, a protože já netroškařím, chtěla jsem je zkusit taky a bez lepku. A takhle ten můj seznam vypadal:
1.Burger
2.Grilled cheese – grilovaný sýr
3.Pizza
4.Chinese food – čínské jídlo
5.Bagel – rohlík s dírou 🙂
6.Donut – kobliha s dírou
7.Red Velvet Cake – v podstatě červená buchta
8.Mac&Cheese – Makarony a sýr
9.Something healthy like hell – něco zdravého jako blázen
10.Cupkakes

Podařilo se mi ochutnat všechno z tohohle seznamu! Věřili byste tomu? Ne všechno ale můj žaludek přijal, ale k tomu se ještě dostaneme.

Seznam neseznam mou největší metou byly newyorské bezlepkové pekárny, na ty jsem se prostě těšila nejvíc. To je totiž to, co mi v Čechách chybí. Všechny pekárny, které jsem navštívila, se nacházely v East Village a Lower East Side.

Tu-lu’s Gluten-Free Bakery
Donut a Red Velvet Cupcake, body 6 a 7 splněny. Na donutu byla cukrová poleva a na cupcaku vanilkový krém. Obojí bylo naprosto neskutečné. Nadýchané, jemné, mokré a hrozně dobré.

Erin McKenna’s Bakery
Odtud jsem nechtěla vůbec odejít. Měli obrovskou nabídku donutů, cupcaků, koláčů a já nevěděla co si vybrat. Bezlepkové nebe na zemi. Zkusila jsem francouzské eclairs, citronový cupcake a donut tentokrát s polevou z javorového sirupu. Eclairs byly trošku tužší, ale chuťově skvělé. A cupcaku ani donutu nelze nic vytknout. Tak teď třeba to byl bod 10 🙂

collage-erin-bakery

Jennifer’s Way Bakery
Na tuhle pekárnu jsem se nejvíc těšila a nakonec byla nejméně nadšená. Tak už to ale bývá.
Výběr byl celkem skromný, ale byla to jediná pekárna, která nabízela bagel a ten mě jako jediný nadchnul. Zrovna vyndávali čerstvě napečené a to bylo úžasné. Křehké rohlíkové těsto, takové, jaké si pamatuji, když jsem rohlíky ještě mohla jíst. Cupcake mne příliš nenadchnul. A sušenky, s těmi byl největší problém – buď mi nějak nesedly, a nebo v nich musel být oves. Na to je třeba si v U.S.A. dát velký pozor. Berou oves jako bezlepkový a často ho také do sušenek přidávají. Jenže ne každý celiak oves snese a já musím říct, že mi po nich nebylo nejlépe.

collage-jennifers-way

Takže poučení – i v ráji bezlepkového jídla neztrácejte ostražitost. Pro dnešek je to všechno. V další části vám napíši něco o trzích, kam chodit nakupovat a kde se rychle bezlepkově najíst! Bye bye!