Pečené kuřecí stehno na zelenině

Kuřecí stehno na zelenině

I když musíme držet bezlepkovou dietu, která je poměrně drahá, stále existují jídla, která si můžeme dopřát všichni, lepkoví i bezlepkoví. Ne vždy je to s dobrým jídlem jasné hned, ale stačí na to jít jednoduše. Mám moc ráda tenhle recept, protože jednodušší už snad být nemůže a přitom má nádech slavnostního nedělního oběda. Prostě jen brambory – zelenina – kuře.

Pro kuře se snažím chodit na farmářské trhy nebo do mého oblíbeného řeznictví. Pokud musím do supermarketu, sahám po kuřeti Vodňanském nebo Klatovském. Víte, zní to jako móda, že všichni mají svého řezníka a chodí na farmářské trhy, ale vzhledem k tomu, že už jsem toho dost navařila, vždycky mne tam překvapí nějakou dobrou radou. „Slečno, kdy to kuře budete dělat? Dnes k obědu? Nedávejte už ho do ledničky, maso nebude mít teplotní šok a bude šťavnatější!“ „Ten pupek dejte na pánev… jo vy máte kontaktní gril… tak mu dejte tak čtyři pět minut a bude akorát“. Ke každému kousku, který berete, vám poradí, jak ho připravit. A to mám ráda. V supermarketu udělají „píp“ a jdete domů.

Občas takhle připravím i krůtí stehno, které navíc ještě prošpikuju česnekem. Krůtí stehno stačí jedno pro 4 osoby. Ale zpět ke kuřeti.

Na 2 porce budete potřebovat:

2 kuřecí stehna

1 menší cuketa

1 větší cibule

1 mrkev

1 malá petržel

4 cherry rajčátka

Máslo

Voda na podlití

Tymián, rozmarýn, sůl, pepř

Příloha: vařené brambory, brambory pečené v troubě, bramborová kaše, bezlepkový chléb

Formu, ve které kuře peču, vymažu máslem. Pak pekáček vyložím cibulí a nasypu tam všechnu pokrájenou zeleninu. Na zeleninu položím osolená a opepřená kuřecí stehna, která posypu čerstvými nebo sušenými bylinkami. Ještě vločky másla kolem kuřete, trochu vody (přibližně půl skleničky), přiklopím a peču v troubě na 180 stupňů asi hodinu. Každých cca 15 minut kuře zkontroluju a poliju výpekem. Po hodině pečení ještě kuřecí stehna dopeču 20 minut odklopená, aby měla kůrčičku. A voilá! Rozumí si výborně s bramborem na jakýkoliv způsob.