Vánoce 2017 Zázvorky

Letos jsem si prostě řekla, že se na Vánoce připravím včas a že se budu těšit. A taky že jo. Vánoční nálada se dostavila sama a já si pouštím koledy u prvního plechu cukroví. A to je teprve konec listopadu. Prostě je třeba udělat si to hezké nebo jak se dnes po seversku říká – hygge. Jen tak mimo `HYGGE prostě šťastný způsob života` je skvělá kniha!

Takže, takto přinesete vánoční náladu k vám domů: Recept (viz níže). Vykrajovátka po babičce. Teplý nápoj nebo sklenka vína. Přístroj, který hraje koledy. Máte všechno? Tak se do toho můžeme pustit.

Recept jsem našla v Herbáři 3, je původně z první republiky od slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Samozřejmě nebyl bezlepkový, a tak jsem si ho přizpůsobila k obrazu svému bezlepkovému. Hlavně přidáním kokosové mouky, protože kombinace kokos, zázvor, citrón mi přijde prostě božská.

Co budeme potřebovat:

100g hladké bezlepkové mouky (já měla Doves Farm)
30g kokosové mouky + na pomoučení válu
1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
150g krupicového cukru
kůra z 1/2 citronu
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 žloutky
1 celé vejce
půlky mandlí na ozdobení

Smíchejte mouky, prášek do pečiva a cukr. Do suchých ingrediencí nastrouhejte cca polovinu kůry z dobře omytého citrónu a asi 2cm kousek čerstvého zázvoru. Nakonec přidejte jedno celé vajíčko a 2 žloutky (bílky lze použít třeba na kokosky recept zde http://monmonde.cz/blackwhite-christmas/). Vypracujte tuhé těsto, zabalte ho do fólie a nechte v lednici přes noc odležet. Druhý den vyválejte na plát cca  0,4 cm, těsto je třeba ze začátku dost pomoučit kokosovou moukou, protože lepí. No a pak už vykrajujte libovolné tvary a zdobte rozpůlenými mandlemi. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 150 °C cca 15 minut. Zázvorky krásně vyskočí, ale je možné, že vám sem tam nějaká popraská. Aby nepraskaly, zkusila jsem je před pečením potřít vodou – pomohlo to, ale už nevyskočily tak hezky, jako ty nepotřené.

Zázvorky jsou po upečení tvrdší, ale měly by do Vánoc změknout (cca 3 týdny). Musím se ale přiznat, že mi tak chutnaly, že jsem jich schroupala několik rovnou z plechu. A snad budou chutnat i vám…